All Pokémonmusik ute på iTunes, och intervju med kompositören Junichi Masuda

Sedan november 2013 har GameFreak stegvis lagt ut musik till de spel som ingår i huvudserien på iTunes. Nyligen kom musiken till Black 2 och White 2, och därmed finns all musik nu tillgänglig på iTunes.

I samband med det kom en intervju med GameFreaks Junichi Masuda, som från början varit med och komponerat mycket av musiken.

Källor: Bulbanews, Pokémon.com

Albumet Pokémon Black 2 & White 2: Super Music Collection innehåller 173 spår, och kan köpas för 99 kronor. Ett separat spår kostar 9 kronor.

länk - Pokémon Black 2 & White 2: Super Music Collection på iTunes

Övrig Pokémonmusik på iTunes är musiken till Ruby & Sapphire, FireRed & LeafGreen, Diamond & Pearl, HeartGold & SoulSilver, Black & White, och X & Y.

länk - GameFreaks album på iTunes

 

Pokémon.com har intervjuat Junichi Masuda om hans karriär inom spelmusik. Här kommer en anpassad del av intervjun:

 

Junichi Masudas intresse för musik började när han var 9 år, och fick en kassettspelare av sina föräldrar. "Först lyssnade jag på rock and roll-musik. Jag är inte säker på vem det var ... det kan ha varit amerikansk rock and roll. Jag kommer bara ihåg att jag tyckte att det var riktigt coolt."

Under sin barndom spelade Masuda i skol- och pojkband, där han spelade trombon och synt. Han blev intresserad av elektronisk musik genom den japanska technogruppen Yellow Magic Orchestra, och spelade gärna deras musik. När han blev 14 började Junichi Masuda skriva egen musik, men han ville behålla det som enbart ett fritidsintresse. Han visste att det var svårt att försörja sig inom musikindustrin, och valde därför istället att utbilda sig inom datorgrafik, vilket var en starkt växande industri.

När han var 19 år träffade han mannen som senare skulle skapa Pokémon; Satoshi Tajiri. Masuda blev erbjuden att göra musiken till spelet Mendel Palace till NES. "Det lät kul, och jag var bara en student då, så jag tackade ja", säger han.

Den begränsade tekniken hos NES-konsolen gjorde det svårt att göra spelmusik, men Masuda säger att han inspirerades av bl.a. Bachs musik, som är vacker utan att den behöver vara komplex.

1996 gjordes det första Pokémonspelen i Japan. Junichi Masuda gjorde själv all musik och alla Pokémonläten. "När jag lyssnar på ljudspåret så hör jag saker som jag skulle vilja gå tillbaka och fixa och göra ändringar i, men det mesta gillar jag verkligen. Jag lyssnar och tänker, 'Wow, det här är riktigt bra. Jag fattar inte att jag gjorde det här!' " Masuda skrattar.

Efter Pokémon Red och Pokémon Blue blev han mer inblandad som programmerare och spelregissör, men Masuda har fortsatt varit inblandad i produktionen av musiken till spelen. "Också, när det kommer till idéer till gameplay och musik så har jag insett att jag måste skilja dem åt. Jag väljer om idag är en musikdag eller en speldesigndag, och fokuserar hela min dag på den aspekten. Jag kan inte tänka på båda samtidigt. Det fokuset är det viktiga."

Masuda betonar hur viktigt det är att lyssna på många olika sorters musik. "När jag var 20 hade jag över 1 000 CD-skivor med stor variation av genrer - musik från hela världen, från traditionell japansk musik kallad gagaku, taiko-musik, Gamelan (traditionell indonesisk ensemblemusik), klassisk europeisk musik, rock, jazz, techno ... och allt kulminerade till min egen unika stil", säger han.

 

Läs hela intervjun på engelska på Pokémon.com:

länk - A Conversation with Pokémon's Musical Maestro

Kommentarer
Inga kommentarer
Logga in för att kommentera